Blog | He, die kleren had mijn opa ook!

Blog
02-02-2023
Blog | He, die kleren had mijn opa ook!

Tijdens een les plantenteelt vertelde ik vol passie over het meten van de lichtsterkte en waarom de hoeveelheid licht in de kas belangrijk is voor de planten. Met een foto (okay, hij was wat gedateerd) wilde ik laten zien dat er veel onderzoek naar de verschillende soorten licht werd gedaan. ‘Hé, die kleren had mijn opa ook!’, zei één van mijn studenten waarop de anderen begonnen te lachen. De ouderwetse kleding van de onderzoekers trok meer aandacht dan waar de les over ging...

Nieuwe werkvorm
Ik besloot ter plekke dat dit een mooie gelegenheid was om de studenten actief te laten meedenken en de lesstof samen eens kritisch door te nemen. De studenten kregen de opdracht om de module goed te bestuderen en samen te onderzoeken wat er volgens hen niet meer actueel was. Ze gingen voortvarend aan de slag en dat leverde flink wat opmerkingen op! Vooral de foto’s bleken vaak niet meer helemaal bij de belevingswereld van de studenten aan te sluiten. Mensen hadden ouderwetse kleding aan en beelden op de achtergrond waren niet meer van deze tijd.

Lesmateriaal actualiseren
De groene sector ontwikkelt zich snel, zeker op het gebied van teelt & technologie. Theorie is snel achterhaald, doordat er bijvoorbeeld nieuwe innovaties op de markt zijn of door aangepaste wet- en regelgeving. Daarom plan ik regelmatig momenten in om de lesstof door te nemen en waar nodig te actualiseren. Omdat beeldmateriaal niet makkelijk rechtenvrij te vinden is, maak ik vaak gebruik van foto’s van mijn contacten uit het bedrijfsleven. En soms maak ik ze zelf, samen met een collega (zoals mijn profielfoto bij dit blog). Om ervoor te zorgen dat de lesstof echt helemaal actueel is, laat ik het altijd nog even lezen door vakmensen uit de beroepspraktijk. Zij weten immers het beste hoe het werk daadwerkelijk in de praktijk gebeurt.

Nieuwe module Plantenfysiologie
In opdracht van De Groene Wereld heb ik samen met een collega-docent hun lesstof over plantenfysiologie helemaal geactualiseerd. In het verleden waren het veel ‘losse’ lessen en er is voor gekozen om er één module van te maken. Actuele onderwerpen die ik heb toegevoegd zijn bijvoorbeeld wateranalyses van voedingsoplossingen die gebruikt worden in de komkommerteelt en het toevoegen van bacteriën en schimmels in de substraatmat om wortelgroei te stimuleren en de afweer te versterken. Daarnaast zijn er steeds meer apparaten op de markt om te ‘communiceren met planten’, zodat gemeten kan worden of de plant meer water, meststoffen of licht nodig heeft. Die komen nu dus ook aan bod. De nieuwe module komt trouwens binnenkort beschikbaar op de Startpagina Plant.

Geef je feedback door!
Om het lesmateriaal actueel te houden hebben we elkaar nodig: docenten, ontwikkelaars van leermiddelen en het bedrijfsleven. Kom je iets tegen in de lesstof dat niet (meer) klopt? Laat het weten, zodat het aangepast kan worden. Door voor jezelf een fijne manier te zoeken voor het verzamelen van feedback en momenten in te plannen om dit terug te koppelen of na te vragen, kunnen we er samen voor zorgen dat de lesstof actueel blijft!


     
Ik ben Robert Soesman en van jongs af aan met planten bezig. Mijn vader werkte bij een boomkweker en heeft mij de liefde voor dit vak met de paplepel ingegoten. Ik heb zo'n 15 jaar op het vmbo en mbo lessen plantenteelt gegeven en een aantal jaar als scholingsconsulent gewerkt. Nu combineer ik een baan als beleidsadviseur met mijn eigen bedrijf Soesman Trainingen. Ik ontwikkel lesstof, geef trainingen in de groene sector en blog voor De Groene Wereld over actuele onderwerpen uit de praktijk.