FloraVita nu ook als online module voor het mbo

Nieuws
27-10-2023
FloraVita nu ook als online module voor het mbo

In opdracht van VBW ontwikkelde De Groene Wereld de e-learning voor FloraVita. Met de FloraVita cursus worden bloemisten opgeleid tot FloraVitalist en kunnen ze zelf aan de slag met het concept. Vanwege de interesse vanuit het mbo is er nu ook een module over FloraVita beschikbaar voor mbo-studenten!

FloraVita is een concept dat zich richt op het welzijn van de mens. Voor planten was dit al langer bekend, maar de welzijnsvoordelen voor bloemen waren sterk onderbelicht gebleven. Om die reden is VBW dit project gestart en hebben ze met veel wetenschappelijke onderbouwing het FloraVita concept ontwikkeld. Kim van der Leest heeft veel input geleverd en daarmee een belangrijke rol gespeeld in het ontwikkelen ervan.

Het FloraVita concept
FloraVita richt zich op de zintuigen ruiken, zien, voelen en proeven. Het concept omvat 3 thema’s : ontspannen, energie en verbinden. In totaal zijn hiervoor 50 zogenaamde ‘recepten’ ontwikkeld. Deze recepten zijn opgebouwd met de onderliggende onderbouwing van het schikken van bloemen, kleurgebruik en geur. Zo is er per thema dus een behoorlijk keuze aan recepten. De training bestaat uit 6 modules, waarvan 3 online en 3 fysiek onder begeleiding van professionals. Met de 3 online modules kunnen de deelnemers zelfstandig aan de slag waar en wanneer ze willen. Elke module is voorbereidend op een praktijkles. De drie praktijklessen volgen de cursisten op locatie onder begeleiding van professionals.

De bloemist die de training heeft gevolgd mag zichzelf ‘FloraVitalist’ noemen en kan aan de hand van de opgedane kennis een eigen interpretatie toepassen op de recepten. Inmiddels hebben zo'n 250 werkenden in de branche de training gevolgd. Het concept wordt steeds meer toegepast in de winkels en VBW is bezig om het ondersteunende promotiemateriaal uit te breiden. Het concept moet nog verder groeien en de consument moet er bekender mee worden, maar FloraVita biedt voor de ondernemers nieuwe verkoopkansen. Daar waar bloemen voorheen altijd de functie hadden van cadeau of troost, komen daar de 3 nieuwe motieven bij vanuit FloraVita.

Online module voor het mbo
Mark Heemskerk van VBW: "Doordat we het FloraVita concept ook aan de scholen hebben uitgelegd en we onder andere mbo-docenten inzetten om de FloraVita cursus te geven, ontdekten we dat er vanuit het mbo ook veel enthousiasme bleek te zijn voor FloraVita. Docenten wilden er meer over weten en wilden het concept ook graag doorvertalen voor hun studenten. Om die reden zijn we aan de slag gegaan om een aparte module te ontwikkelen voor het mbo. Deze versie is eenvoudiger en korter, waardoor we wel goed de basisprincipes kunnen uitleggen, zonder helemaal de diepte in te gaan. Deze module hebben we onlangs afgerond en tijdens de docentendag begin deze maand gepresenteerd."

Studenten reageren goed op het lesmateriaal. Tijdens de studentendagen die onlangs plaatsvonden is het FloraVita verhaal gepresenteerd en hebben studenten kennisgemaakt met de toepassing van het concept door ze een bloemwerk te laten maken. Jongeren zijn in toenemende mate geïnteresseerd in zaken als gezondheid, duurzaamheid en welzijn. Daar past FloraVita mooi in!

Aan de slag?
Enthousiast over de FloraVita module voor het mbo en wil je er graag mee aan de slag? Neem dan contact op met Mark Heemskerk van VBW. De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

  • De scholen waar VBW nauw mee samenwerkt kunnen kosteloos gebruik maken van de module. Ze hebben hiervoor een lesbrief ontwikkeld.
  • Docenten die de module geven moeten eerst de FloraVita cursus hebben gevolgd. VBW vindt het belangrijk dat de docenten het concept goed kennen en begrijpen zodat zij het op de juiste manier aan de studenten kunnen overbrengen.