In de praktijk leer ik het best

Blog
09-05-2023
In de praktijk leer ik het best

Laatst was ik op mijn oude school Zone.college in Zwolle. Ik werk namelijk samen met mijn oud-collega Bertus aan nieuw lesmateriaal voor De Groene Wereld over klimaatadaptatie. Bertus vertelde over een student uit zijn les gewasbescherming die het moeilijk had op school. En hoe zijn stagebedrijf hem hielp om zich tóch de benodigde kennis over gewasbescherming eigen te maken. Een mooi voorbeeld dat laat zien dat iedereen anders leert en hoe je daarmee om kunt gaan.

Praktijkjongen
Voor Jeroen, een student in zijn groep, was de les zwaar. Jeroen volgt een BBL-opleiding. Hij werkt veel liever dan dat hij naar school gaat. Het is een echte praktijkjongen en zit niet graag stil. Aangezien er voor het behalen van de spuitlicentie best veel theorie geleerd moet worden is deze les pittig voor hem. Voor zijn werk kan hij de spuitlicentie goed gebruiken en hij wil hem dus graag halen. Maar in de boeken zitten is niet zijn hobby.

Over een andere boeg
Zijn stagebedrijf is super tevreden over hem. Hij pakt alle werkzaamheden super snel op en is een vakman in spe. Zijn begeleider zag hem worstelen met de lesstof en heeft hem op alle mogelijke manieren proberen te helpen. Omdat het best lastig is om Jeroen bij de les te houden gooit het bedrijf het over een andere boeg. Ze brengen hem naar de gewasbeschermingsmiddelenkast (een mooi woord voor Scrabble trouwens 😉). Daar krijgt hij de opdracht om van elk middel de werkzame stof op te zoeken. Daarnaast moet hij van elk middel uitzoeken of er een biologische oplossing voor dit product is. Jeroen gaat fanatiek aan de slag. Het duurt maar even of alle middelen zijn uit de kast, hij is druk in de weer met zijn mobiel en overal liggen papiertjes met aantekeningen. Daarnaast belt hij met leveranciers van de biologische bestrijders om meer informatie te vragen over deze optie.

Meerdere wegen naar Rome
Dan is het weer donderdag en Jeroen komt terug op school. De theorie van deze les ging over het lezen van de etiketten en het goed omgaan met middelen. Jeroen vertelt honderduit over wat hij de afgelopen week heeft gedaan op zijn bedrijf en neemt zo nu en dan de les over van Bertus, die hem graag dit podium geeft. Na de les vraagt hij aan Jeroen hoe het kan dat hij alsnog al deze lesstof zo snel in zijn hoofd heeft gekregen. Zijn antwoord was kort maar krachtig: ‘Maar meneer, in de praktijk leer ik het best!’.


     
Ik ben Robert Soesman en van jongs af aan met planten bezig. Mijn vader werkte bij een boomkweker en heeft mij de liefde voor dit vak met de paplepel ingegoten. Ik heb zo'n 15 jaar op het vmbo en mbo lessen plantenteelt gegeven en een aantal jaar als scholingsconsulent gewerkt. Nu combineer ik een baan als beleidsadviseur met mijn eigen bedrijf Soesman Trainingen. Ik ontwikkel lesstof, geef trainingen in de groene sector en blog voor De Groene Wereld over actuele onderwerpen en verhalen uit de praktijk.