Meedoen aan wedstrijden, waarom?!

Blog
16-11-2023
Meedoen aan wedstrijden, waarom?!

Waarom zou je meedoen aan wedstrijden, je willen meten aan anderen, je kapot trainen en al je energie, tijd en geld erin steken? Nou...omdat ‘t het waard is! Eind augustus was ik met Esther Wijenberg als coach bij EuroFleurs 2023 in Slovenië en begin september met Gerrit van Aalst als expert/jurylid bij EuroSkills Gdańsk 2023 in Polen. Wat een prachtervaring! Voor hun een ‘once-in-a-lifetime experience’ om nooit te vergeten en voor mij weer een prachtige kans om mijn kennis te delen, inspiratie op te doen en mijzelf samen met anderen verder te ontwikkelen!

Excelleren in je vak
Door deelname aan wedstrijden word je je bewuster van je talenten, kansen en mogelijkheden. Je blijft alert en je wordt gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen… én je bent een inspiratie voor anderen! Trots en passie voor het vakmanschap dus! Je bouwt aan je netwerk en laat anderen genieten van je werk.

Faal je als je geen podium haalt?
Die gedachte hebben kandidaten wel en in basis is dat ook goed, zo hard trainen dat je gaat voor goud. Ik hoop echt dat iedereen die aan een wedstrijd deelneemt goud wint, maar dat is nu eenmaal niet hoe een wedstrijd werkt! Dus welke plek ook, wees trots, iedere wedstrijd kandidaat is een winnaar!

Jurylid zijn? Je lijkt wel gek, je doet het toch nooit goed!
Ik heb zelf, als wedstrijd kandidaat, ervaren hoe belangrijk het is dat je gemaakte werk op een goede manier beoordeeld wordt. Hoe je kunt groeien van de feedback en hoe dat je stimuleert, vernieuwt en je laat groeien in je onderscheidende vakbekwaamheid. In het heetst van de strijd en emotie komt er soms weleens iets naar je hoofd als jurylid of organisatie waarvan je denkt, hmm… Maar gelukkig zijn dat echt incidenten en wordt je inzet enorm gewaardeerd.

Afhankelijk van het type wedstrijd en de opdrachten zijn er vele beoordelingsaspecten, waaronder idee, kleur, compositie, techniek en proces. Tijdens het jureren observeer je het gemaakte werk, vervolgens analyseer je de opdracht en het bloemwerk en waardeer je het, waarmee je tot een beoordeling komt. Het goed doorlopen van deze stappen als jurylid is echt van groot belang! En het is geweldig om constructieve feedback terug te geven. Een wedstrijdvraag is een uitdaging om na te denken voor álle betrokkenen!

Wedstrijd als onderdeel van onderwijsprogramma
WorldSkills Netherlands biedt scholen de mogelijkheid om Skills wedstrijdopdrachten in te zetten als onderdeel van het onderwijsprogramma. Vakwedstrijden zijn gebaseerd op de kwalificatiedossiers en kunnen daardoor makkelijk opgenomen worden in de onderwijsprogramma’s. Ook kunnen wedstrijdopdrachten ingezet worden als les- en toetsingsmateriaal en als voorbereiding op een examen of de beroepsproeve.

Wat er op mijn ‘wedstrijdprogramma’ staat?
Ook de komende tijd ga ik weer regelmatig aan de slag voor wedstrijden. Ik ben trots dat ik gecertificeerd jurylid ben voor Florint en Skills. Voor VBW help ik bij de wedstrijdorganisatie van het Nederlands kampioenschap Floral Art in januari 2024, voor WorldSkills Netherlands bij de wedstrijdorganisatie van Skills The Finals in maart 2024 en samen met andere VBW-leden ben ik druk met de organisatie van de WorldCup Floral Art die in 2025 in Nederland wordt gehouden. Voor mij geen toekomstige deelname als kandidaat! Waarom niet? In mijn volgende blog vertel ik je over mijn persoonlijke (wedstrijd)verhaal van leerling - naar wedstrijd kandidaat - naar wat ik nu doe: hybride docent / ondernemer.

Over Linda

Ik ben Linda Eising en combineer docentschap bij Terra met mijn eigen onderneming Flora Projects. Vol passie en energie draag ik graag mijn kennis over, coach ik talenten en pak ik allerlei projecten aan. Ik werk als docent en procesbegeleider binnen team Bloem, Groen & Styling van Terra en ben lid van de examencommissie. In onze verbouwde zuivelfabriek in Hooghalen geef ik workshops en maak ik bruids- en rouwbloemwerken. Mijn hart ligt ook bij nationale en internationale vakwedstrijden. Van organiseren en jureren tot het coachen van wedstrijddeelnemers. In mijn blogs voor De Groene Wereld deel ik enthousiaste verhalen uit de praktijk!