Nieuwe module Toekomstbestendige landbouw op de Startpagina's Agro
NieuwsEr is veel onrust rondom de landbouw. Denk aan stikstof, dierenwelzijn, gewasbescherming en het klimaat. Er zijn veranderingen nodig om de landbouw toekomstbestendig te maken. Deze ontwikkelingen komen ook terug in het nieuwe kwalificatiedossier 'Agro productie, handel en technologie'. Deze is schooljaar 2024-2025 ingegaan en is als uitgangspunt genomen voor de nieuwe module 'Toekomstbestendige landbouw'. In de module staat het basis-werkproces 'reflecteren op eigen handelen en de gevolgen daarvan op de omgeving' centraal.
In de eerste lessen van deze module kijken studenten terug. Hoe was het vroeger en hoe kon de agrarische sector zich zo ontwikkelen? En waar komen de problemen die we nu ervaren vandaan? Daarna worden verschillende ideeën om de landbouw sterker en beter te maken voor de toekomst behandeld. Studenten ontdekken hoe nieuwe ideeën, slimme technologieën en regels kunnen helpen. Met thema's als klimaatverandering, biodiversiteit en hoe we genoeg voedsel kunnen blijven produceren voor iedereen.
De inhoud van de lessen is als volgt opgebouwd:
- De wortels van de landbouw in Nederland
- Handel
- Mest
- Uitdagingen
- Kringlooplandbouw en agro-ecologie
- Emissiebeperking
- Plantgezondheid
- Natuurinclusieve landbouw
- Biodiversiteit
- Kringlooplandbouw
- Eiwittransitie
- Duurzame energie
- Dierenwelzijn
- Verdienmodellen
- Bodemkwaliteit
- Innovatieve techniek
- Regeneratieve landbouw
- Agroforestry
Nu beschikbaar op Startpagina's mbo Agro
De module is ontwikkeld voor mbo niveau 2, 3 en 4 en is nu beschikbaar op de volgende Startpagina’s:
- Startpagina Plant
- Startpagina Veehouderij
- Startpagina Groen, grond en infra
- Startpagina Agro
Naast de nieuwe modules 'Toekomstbestendige landbouw', 'Watervoorziening en waterkwaliteit' en 'Klimaatadaptatie', ontwikkelen we de nieuwe module 'Werken in de keten' (beschikbaar voor schooljaar 2025-2026).