Ontspanning door inspanning

Blog
31-05-2023
Ontspanning door inspanning

Je kent het wel: na een dag hard werken op school of op kantoor kom je helemaal moe thuis en heb je weinig fut meer om nog iets te ondernemen, laat staan sporten. En dat terwijl voldoende beweging er juist voor zorgt dat je meer energie hebt en je beter voelt. Ik heb een manier gevonden om elke dag even te sporten. Naast de fysieke voordelen heeft het ook mijn mentale welzijn positief beïnvloed. Het is mijn tijd om te reflecteren, mijn hoofd leeg te maken en stress te verminderen. Ik voel me kalm en gefocust na elke run en de vrijgekomen endorfine geeft me een natuurlijke boost van geluk en voldoening.

(Run)streaken
Ja, je leest het goed: streaken. ‘Runstreak’, een term die steeds populairder wordt in de hardloopgemeenschap, staat voor de uitdaging om elke dag minimaal 1,6 kilometer te rennen, zonder onderbreking, gedurende een bepaalde periode. Het is een persoonlijke toewijding om elke dag de deur uit te gaan en je hardloopschoenen aan te trekken, ongeacht het weer, je stemming of andere verplichtingen. Het ontslaat je van de keuzestress, zeggen ze: als je hebt besloten dat je elke dag gaat lopen, dan móet je wel. Het geeft structuur aan je dag en is een stok achter de deur: niemand wil zijn streak verbreken, toch? Zo heeft de Engelsman Ron Hill momenteel de langste streak: hij liep ruim 52 jaar elke dag zonder een dag te missen!

Inpassen in een volle agenda
De runstreak vergt discipline en toewijding. Door jezelf te verplichten om elke dag te rennen, ontwikkel je een sterke mentaliteit en leer je consistent te zijn in je hardlooproutine. Het helpt je om obstakels te overwinnen, zoals luiheid, vermoeidheid of excuses, en jezelf uit te dagen om door te zetten, zelfs op moeilijke dagen. De afstand die ik loop verschilt per keer, al naar gelang de beschikbare tijd. In het begin liep ik korte rondjes en die zijn geleidelijk steeds langer geworden. Elke dag een stuk hardlopen is qua planning soms best ingewikkeld. Als mijn agenda bomvol zit, sta ik er extra vroeg voor op. Maar het lukt altijd, zelfs op vakantie, na het wielrennen of voetballen, en tijdens een weekendje Zwarte Cross. Natuurlijk heb ik soms behoefte aan ‘rustdagen’ en dat zijn de dagen waarop ik een kort rondje van twee kilometer loop. En hoe moe ik vooraf ook was, ik kom altijd frisser weer thuis.

Fysiek en mentaal sterker
Door het dagelijkse hardlopen ben ik fysiek en mentaal sterker geworden. Hardlopen is gewoon een tweede natuur geworden. Ik had altijd moeite met het volgen van schema’s, vanwege de druk die dat gaf. Maar als je aan runstreaken doet, mag je lekker improviseren. Sommige mensen zeggen dat ze zich voor ‘maar’ twee kilometer hardlopen toch niet helemaal gaan omkleden en anderen denken dat hun lijf het runstreaken niet aankan. Ik probeer ze er dan van te overtuigen dat dagelijks lopen mogelijk en echt de moeite waard is, als je maar goed luistert naar je lichaam.

Hoe lang doorgaan?
De runstreak is een uitdagende maar lonende ervaring. Het vereist discipline, toewijding en doorzettingsvermogen. Door deel te nemen aan een runstreak kun je je grenzen verleggen, je fysieke fitheid verbeteren, je mentale welzijn bevorderen en een gevoel van voldoening en prestatie bereiken. Hoe lang ik er nog mee door zal gaan? Dat weet ik niet precies. Ik wil op zijn minst de 1000 dagen volmaken. Na zo’n lange streak is stoppen moeilijker dan doorgaan. Op dit moment ben ik over de 900 dagen…

Over Robert

Ik ben Robert Soesman en van jongs af aan met planten bezig. Mijn vader werkte bij een boomkweker en heeft mij de liefde voor dit vak met de paplepel ingegoten. Ik heb zo'n 15 jaar op het vmbo en mbo lessen plantenteelt gegeven en een aantal jaar als scholingsconsulent gewerkt. Nu combineer ik een baan als beleidsadviseur met mijn eigen bedrijf Soesman Trainingen. Ik ontwikkel lesmateriaal, geef diverse trainingen in de groene sector en schrijf blogs voor De Groene Wereld over actuele onderwerpen en verhalen uit de praktijk.