Beter presteren met groen in het lokaal

Blog
28-11-2023
Beter presteren met groen in het lokaal

Toen ik nog als docent bij het Zone.college in Zwolle werkte, hadden we een benauwd en saai plantenteelt lokaal. Om het klimaat te verbeteren en het lokaal aangenamer te maken, besloten we planten in het lokaal te plaatsen. Planten zijn meer dan alleen decoratieve elementen in een ruimte; ze hebben een positieve invloed op zowel de studenten als de docenten. In dit blog ga ik dieper in op de voordelen en de positieve impact op het welzijn van mensen. Ook vertel ik welke planten ik heb gekozen en om welke reden.

Kalmerend effect
Het kijken naar groen en het omringd zijn door planten heeft een kalmerend effect. Het bevordert het gevoel van welzijn en een gevoel van verbondenheid met de natuur. Daardoor vermindert je stress, wordt je creatiever en kun je je beter concentreren. En dat heeft weer een positieve invloed op de leerresultaten.

Positieve emoties
Uit onderzoek blijkt dat planten en natuurlijke elementen in een ruimte positieve emoties kunnen opwekken. Je gemoedstoestand verbetert en daardoor vermindert stress. Ook dit heeft een positieve invloed op je concentratie.

Luchtkwaliteit
Planten helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in het klaslokaal. Dat doen ze door tijdens de fotosynthese koolstofdioxide (CO²) op te nemen en zuurstof vrij te geven. Bovendien fungeren planten als natuurlijke luchtreinigers, door schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht te filteren. Dat zorgt voor een frissere en gezondere omgeving om in te leren.

Betere akoestiek
Planten zuiveren niet alleen de lucht, ze absorberen ook geluidsgolven. Een klaslokaal heeft vaak veel harde oppervlakten zoals een betonnen vloer en stenen muren. Door planten in het klaslokaal te plaatsen verbetert de akoestiek. De ruimte klinkt minder hol en er is minder geluidsoverlast als studenten bijvoorbeeld met elkaar in gesprek gaan tijdens een opdracht.

Plantkeuze
Er zijn veel keuzes mogelijk. Het belangrijkste is dat de planten die je kiest een positieve bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit van de ruimte en dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Ik koos voor deze planten:

  • Sansevieria (Vrouwentongen): deze plant staat bekend om zijn vermogen om formaldehyde en benzeen uit de lucht te verwijderen en is gemakkelijk te onderhouden.
  • Vredeslelie (Spathiphyllum): deze plant heeft luchtzuiverende eigenschappen en een decoratieve uitstraling.
  • Luchtplanten (Tillandsia): deze planten vereisen weinig onderhoud en kunnen schadelijke stoffen uit de lucht verwijderen.

Haal dus wat groen in je klaslokaal en pluk de voordelen ervan!

Over Robert

Ik ben Robert Soesman en van jongs af aan met planten bezig. Mijn vader werkte bij een boomkweker en heeft mij de liefde voor dit vak met de paplepel ingegoten. Ik heb zo'n 15 jaar op het vmbo en mbo lessen plantenteelt gegeven en een aantal jaar als scholingsconsulent gewerkt. Nu combineer ik een baan als beleidsadviseur met mijn eigen bedrijf Soesman Trainingen. Ik ontwikkel lesmateriaal, geef diverse trainingen in de groene sector en schrijf blogs voor De Groene Wereld over actuele onderwerpen en verhalen uit de praktijk.