Je voelt je beter met bloemen en planten!

Blog
27-06-2023
Je voelt je beter met bloemen en planten!

Zo trots, want nadat ik in opdracht van de brancheorganisatie voor bloemisten een bijdrage mocht leveren aan de e-learning van FloraVita en de Train de trainer bijeenkomst heb gevolgd… mocht ik de afgelopen twee maanden voor het eerst aan de slag als FloraVita trainer! Wat een enthousiaste groep bloemisten, wat een diversiteit, wat een mooie gesprekken. Zo waardevol om met elkaar te sparren en jezelf te blijven ontwikkelen! In mijn allereerste blog voor De Groene Wereld vertel ik je graag over mijn ervaringen.

Goed voor je gezondheid
Uit onderzoek blijkt dat je voor een optimale gezondheid eigenlijk dagelijks (meerdere keren) in contact zou moeten zijn met groen. Niet iedereen heeft die mogelijkheid standaard in zijn eigen omgeving. Dit kun je onder andere oplossen door bloemen en planten in huis of op het werk. Met FloraVita kun je klanten daar meer bewust van maken en er slim gebruik van maken bij het samenstellen van je boeketten en arrangementen.

Je zintuigen prikkelen
FloraVita draait om het prikkelen van de zintuigen. Deelnemers van de cursus doorlopen thuis de eerste module in de online leeromgeving om kennis te maken met het concept van FloraVita. Tijdens de eerste praktijkles bespreken we hoe je zintuigen kunt prikkelen met bloemen en planten en welke materialen je kiest voor welk effect. De bloemisten brengen materialen mee en verdelen deze over de thema’s Zien, Voelen, Ruiken en Proeven. Ook staan er potjes klaar om met je ogen dicht je neus in te steken en te benoemen wat je ruikt. Het is bijzonder om te ervaren dat je soms denkt “ik weet wat het is, maar wat is het ook alweer?”. Dat kan je als klant ook hebben als je een winkel binnenstapt. Bij het ruiken van een Sering denk je bijvoorbeeld aan mooie tuinfeestjes...

Bij het zien van een boeket hebben we het bijvoorbeeld over verandering. Als je een boeket maakt en daar enkele bloemen in plaatst die duidelijk veranderen als het bij de klant staat, is het boeket elke dag anders om te zien. Bijvoorbeeld een Alstroemeria die opengaat of een Paeonia die van kleur verandert. Met FloraVita stel je dus je boeketten en arrangementen op een andere manier samen. Als kers op de taart gaan de deelnemers naar huis met de receptenwaaier! Daarin zijn meer dan 50 recepten te vinden in de drie hoofdthema’s: Verbinding (voor het stimuleren van contact), Ontspanning (voor het verminderen van stress) en Energie (voor een stimulerende werking).

Aan de slag
De tweede praktijkles staat in het teken van ‘aan de slag met FloraVita’. Er zijn heel veel recepten waar je uit kunt kiezen, maar hoe kom je vanuit het recept tot een boeket of arrangement? We besteden aandacht aan kleuren en vormen en hoe je de bloemen zo kunt verwerken dat het een optimaal effect heeft. Geen volledig nieuwe informatie voor bloemisten, maar wel weer even bewust bekwaam worden en soms toch ‘stiekem’ ontdekken “oh, dit wist is eigenlijk nog niet” en “aha, nu kan ik het waarom veel beter toelichten aan mijn klant, collega, stagiaire…”. We passen de theorie praktisch toe in de recepten van het thema ontspannen. Na deze les gaan de deelnemers trots naar huis met een stapel kaartjes die je aan je arrangementen kunt bevestigen. Zo kan de klant de titel van het recept lezen en een QR-code scannen voor nog meer informatie. Want nadat de bloemist heeft gezorgd voor een gezond geschenk vol met zorgvuldig samengestelde vitamines groen en bloem is het natuurlijk mooi als de klant zich er nog verder in kan verdiepen om zich zo nog beter te voelen met bloemen en planten.

Advies over styling
De deelnemers leren tijdens de eerste twee praktijklessen veel over het maken van FloraVita boeketten, maar met het maken van een boeket zijn we er in onze branche nog niet. Daarom gaat praktijkles drie over het als FloraVitalist goed kunnen adviseren over styling. Alle deelnemers hebben een afbeelding van een interieur uitgekozen en hebben daar een arrangement uit het thema Energie bij gemaakt. Samen kijken we naar zaken als: hoe presenteer je het arrangement op passende wijze, in welke ondergrond, in welke omgeving en op welke plaats in die omgeving? In de modules wordt vooral aandacht besteed aan bloemen, maar de receptenwaaier kent ook plantvarianten. Planten hebben als extra voordeel dat ze het leefklimaat kunnen verbeteren.

FloraVitalist
Na het volledig doorlopen van de e-learning en het volgen van de praktijklessen hebben de deelnemers de training tot FloraVitalist afgerond! Ze zijn meer te weten gekomen over FloraVita en kunnen het nu volledig gaan uitvoeren in de winkel door het in te vullen met hun eigen creativiteit en assortiment. Ze kijken daarbij vooral wat bij hun winkel en hun klanten past. Maar toch ook wel…wat past bij jou…? Je kan pas echt iets moois maken en overdragen als je er zelf in gelooft!

Over Linda

Ik ben Linda Eising en combineer docentschap bij Terra met mijn eigen onderneming Flora Projects. Vol passie en energie draag ik graag mijn kennis over, coach ik talenten en pak ik allerlei projecten aan. Ik werk als docent en procesbegeleider binnen team Bloem, Groen & Styling van Terra en ben lid van de examencommissie. In onze verbouwde zuivelfabriek in Hooghalen geef ik workshops en maak ik bruids- en rouwbloemwerken. Mijn hart ligt ook bij nationale en internationale vakwedstrijden. Van organiseren en jureren tot het coachen van wedstrijddeelnemers. In mijn blogs voor De Groene Wereld deel ik enthousiaste verhalen uit de praktijk!