Laat zien wat je doet: de magie van kwekerijen

Blog
22-06-2023
Laat zien wat je doet: de magie van kwekerijen

Kom in de Kas en de Open Kwekerijdag zijn twee jaarlijkse evenementen die de deuren openen van kwekerijen in Nederland. Deze evenementen bieden een unieke gelegenheid voor het publiek om een kijkje te nemen achter de schermen van de b(l)oeiende wereld van kwekerijen. In de afgelopen periode heb ik beide evenementen bezocht. De groene sectoren zijn met super mooie dingen bezig, we laten het alleen veel te weinig zien aan de buitenenwereld!

Kom in de Kas
Kom in de Kas is een evenement dat plaatsvindt in verschillende regio’s in Nederland, waarbij kwekerijen hun deuren openen voor het publiek. Het doel is om mensen bewust te maken van de moderne tuinbouw en hen een glimp te geven van de innovatieve technieken die worden gebruikt in de sector. Tijdens Kom in de Kas kunnen bezoekers kennismaken met de nieuwste kweekmethoden, zoals hydrocultuur, aeroponics en geautomatiseerde systemen. Het is een geweldige gelegenheid om te zien hoe planten groeien in optimale omstandigheden en om meer te leren over duurzame landbouwpraktijken.

Open Kwekerijdag
Open Kwekerijdag is een vergelijkbaar evenement dat vooral gericht is op de boomkwekerijsector. Kwekerijen in Boskoop openen hun deuren en verwelkomen bezoekers om een kijkje te nemen in de wereld van bomen, vaste planten en zomerbloemen. Erg mooi en leerzaam om te zien hoe planten worden geteeld en verzorgd.

Leerzame ervaring
Beide evenementen bieden een educatieve ervaring voor bezoekers. Mensen kunnen vragen stellen aan ervaren kwekers, leren over verschillende soorten planten en bloemen en waardevolle tips krijgen voor tuinieren en plantverzorging. Daarnaast kunnen studenten, werkzoekenden en werkgevers elkaar vinden. Mbo-opleiders presenteren de verschillende opleidingsmogelijkheden en organisaties als Kasgroeit en Talentboom adviseren over de verschillende opleidings- en subsidiemogelijkheden.

Echt een aanrader
Kom in de Kas en Open Kwekerijdag zijn geweldige evenementen voor iedereen die geïnteresseerd is in bloemen, planten, tuinieren en duurzaamheid. Het biedt kansen om de opleidingen van deze sectoren onder de aandacht te brengen. Of je nu een bankmedewerker van 55 bent of net van de basisschool afkomt, deze evenementen geven een mooi inkijkje in het vakgebied en niemand kan zo enthousiast over zijn eigen vakgebied vertellen als de eigenaren van de bedrijven. Dus, laat je opleiding zien bij dit soort evenementen en laat mogelijke toekomstige studenten zich betoveren door de innovaties in jouw sector!

Over Robert

Ik ben Robert Soesman en van jongs af aan met planten bezig. Mijn vader werkte bij een boomkweker en heeft mij de liefde voor dit vak met de paplepel ingegoten. Ik heb zo'n 15 jaar op het vmbo en mbo lessen plantenteelt gegeven en een aantal jaar als scholingsconsulent gewerkt. Nu combineer ik een baan als beleidsadviseur met mijn eigen bedrijf Soesman Trainingen. Ik ontwikkel lesmateriaal, geef diverse trainingen in de groene sector en schrijf blogs voor De Groene Wereld over actuele onderwerpen en verhalen uit de praktijk.